Cirurgians de Germans Trias ideen Rutilight®, un dispositiu per millorar la il·luminació en el camp intraoperatori

De 17/01/2018gener 22nd, 2018Swan Medical

Cirurgians de Germans Trias ideen Rutilight®, un dispositiu per millorar la il·luminació en el camp intraoperatori

  • L’spin-off Swan Medical SL, participada per l’IGTP, l’ha produït i ara en farà la distribució
  • El producte, anomenat Rutilight®, s’adapta als instruments de cirurgia actuals i permet un punt de llum centrat en el camp quirúrgic
  • Aquest nou dispositiu elimina les ombres de la zona a operar i facilita la il·luminació en llocs poc accessibles
  • L’eina ha sorgit de la pràctica quirúrgica i per a la pràctica quirúrgica

Durant les intervencions quirúrgiques, molts cirurgians manifesten problemes o dificultats en la il·luminació del camp quirúrgic. També s’hi van trobar els doctors Joan Francesc Julián i Jordi Navinés, del Servei de Cirurgia General de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i investigadors de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), que per això han ideat Rutilight®, un sistema d’il·luminació local que s’adapta i acobla a l’instrumental quirúrgic, desenvolupat a través de l’spin-off Swan Medical SL (www.swanmedical.es).

“Sovint hi ha punts foscos i ombres, que no es poden resoldre amb la llum de quiròfan, ni tan sols amb frontals o separadors amb llum incorporada, que també s’utilitzen de manera habitual”, explica el Dr. Julián, “amb Rutilight® ho resolem perquè la llum és més a prop i, essencialment, posa la llum on la necessitem per treballar”. El fet que la llum vagi incorporada a l’instrumental quirúrgic també elimina el problema de les ombres a la zona a operar alhora que facilita portar la llum a les àrees profundes i de difícil visió, “facilita la labor dels cirurgians i ajuda a reduir el temps de les intervencions”, afegeix Julián.

La idea és tan senzilla com eficient, s’adapta a l’instrumental quirúrgic de manera fàcil i ràpida, acoblant-se a l’eina com si fos l’adaptador per al bolígraf en un compàs. És estèril i d’un sol ús, fabricat amb una silicona elàstica que fa que es pugui ajustar a qualsevol instrumental de quiròfan que faci entre 5 i 12 mil·límetres de diàmetre. “Això inclou des de bisturí, bisturí elèctric, pinces un aspirador, unes tisores o una sonda, i s’adapta a sistemes d’energia per fer transaccions de parènquima i teixits”, explica Julián. La llum la dona un anell de leds que aconsegueix centrar la il·luminació al punt de treball amb una temperatura de color òptima per a l’ús. La versatilitat del producte fa que sigui d’utilitat per a diverses i molt diferents especialitats quirúrgiques, des de cirurgia general i digestiva, cirurgia toràcica, ginecologia, cirurgia pediàtrica, patologia mamaria, traumatologia, urologia o cirurgia plàstica, entre moltes.

De la idea al mercat
Rutilight® és un sistema pensat per cirurgians i per a cirurgians, el paradigma de la innovació i transferència de tecnologia en salut. Amb l’arribada al mercat d’aquest producte es tanca el cercle d’innovació, des de la idea fins a la clínica (bench to bed).

El projecte s’ha desenvolupat amb l’acompanyament de la unitat d’innovació de l’IGTP. L’impuls inicial arriba amb la concessió de la primera edició dels ajuts per a projectes innovadors amb potencial d’incorporació al sector productiu, la convocatòria de l’any 2014. Va rebre un ajut LLAVOR, en aquesta convocatòria de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). L’ajut va suposar la possibilitat de valorar el potencial d’incorporació al sector productiu, l’anàlisi de viabilitat tecnològica i comercial, patent i les proves de concepte.

De seguida va despertar l’interès empresarial de Cardiolink S.L., amb qui es va constituir una spin-off participada per l’empresa, els metges investigadors de Germans Trias, pares de la idea, i l’IGTP. L’empresa derivada és Swan Medical S.L., que ha treballat intensament durant dos anys perquè el Rutilight® es pugui produir i llançar al mercat d’aquí poques setmanes. A finals de gener, Swan Medical S.L. estarà present amb un stand a una de les fires mèdiques més rellevants a nivell internacional, l’Arab Health de Dubai, on presentarà el producte i on es farà una selecció de possibles distribuïdors d’arreu del món. La comercialització aquí la durà a terme de Cardiolink S.L.

Swan Medical va obtenir el febrer de 2023 la certificació MDR per a tots els seus dispositius mèdics
This is default text for notification bar